MBajk projekt, ki je vzpostavil mrežo kolesarskih info točk, na katerih si lahko prebivalci in obiskovalci Maribora brezplačno izposodite kolesa za prevoz po mestu. Projekt je zaživel v okviru Evropske prestolnice mladih 2013, nejgov osnovni cilj pa je, da bi čim več mladih izkoristilo možnost brezplačnega prevoza s kolesi. Z brezplačno izposojo je zagotovljeno, da si lahko vsi privoščite večjo mobilnost, posledično pa hkrati skrbite za svoje zdravje, saj ste gibalno aktivni. V okviru projekta bomo tudi ozaveščali in vzpodbujali k zdravemu načinu življenja.

Kolesa si je možno brezplačno izposoditi na večih info točkah po mestu, lokacije in delovne čase info točk ter pravila izposoje pa najdete na spletni strani www.mbajk.si. Čas izposoje lahko prilagajate, od samo nekaj minut pa tudi do enega tedna. Izposoja je možna za vse, ki dopolnijo 15 let.

Kolesa za namen MBajka so bila zagotovljena s pomočjo akcije zbiranja starih ter zavrženih koles, prostovoljnih prispevkov posameznikov, donacij, itd. Vsa kolesa so ustrezno obnovljena ter enotno pobarvana, tako da je zagotovljena tudi prepoznavnost koles, ki bodo na voljo za brezplačno izposojo. Za potrebe obnove je bila v sodelovanju z Mariborsko kolesarsko mrežo vzpostavljena tudi delavnica, kjer so mladi sami, ob nadzoru izkušenega serviserja, izvedli celovito obnovo koles ter se pri tem naučili kako popraviti kolo ter ga pripraviti za varno uporabo.

V okviru projekta vas vabimo, da se pridružite našim prostovoljcem in pomagate soustvariti projekt. Hkrati vabimo vse, ki imate doma kolesa, ki jih več ne potrebujete, da nam jih donirate.

Za vse podrobnosti izposoje in ostale informacije obiščite www.mbajk.si